Nederlands Watermuseum, MakerCosmos en KWTG ontwikkelen Makersmissie

Hoe kunnen wij met onze expertise en ontdekplek bijdragen aan W&T-onderwijs op basisscholen?
Dat was de vraag waarmee het Nederlands Watermuseum afgelopen zomer bij het KWTG aanklopte. Als netwerkorganisator en verbinder wisten we daar wel raad mee.

Om gedachtes verder uit te werken en in de toekomst daadwerkelijk te kunnen realiseren, verbond KWTG’s Jacqueline Goedhart haar netwerk aan dit mooie initiatief van het Nederlands Watermuseum. Ze legde direct de verbinding met de vraag van basisscholen en ging in gesprek met (Arnhemse) W&T-ontwikkelingen die kinderen de liefde voor water willen laten ontdekken.


Deze inzet mondde uit in een eerste kennismakingssessie bij het Nederlands Watermuseum, waar ook CLC Arnhem en het maakonderwijs vanuit de MakerCosmos bij aanwezig waren. Via de ontwerpcyclus en een empathiemap keken we naar wat wij voor leerlingen kunnen betekenen. De energie begon te stromen en er borrelden direct inspirerende ideeën op. Van lesbrieven tot een W&T-challenge en van kunst tot water… Alle aanwezigen concludeerden dat het goed is om verder samen op te trekken. In een tweede sessie bij de Maaklocatie van MakerCosmos op Coehoorn en online zijn de ideeën verder verkend. In 2021 focussen we ons op het samen ontwerpen van de Makersmissie met als thema water. De missie ligt op het snijvlak van kunst, wetenschap en techniek.

Volg ons op Facebook om niks te missen!

Update februari 2021 – Studenten verbinden kennis en enthousiasme aan Makersmissie

Begin 2021 kwamen het Nederlands Watermuseum, MakerCosmos en het KWTG weer samen om de Makersmissie verder te ontwikkelen. Een uitdaging die ze niet alleen aangaan, want ArtEZ studenten Celine Terpstra en Merle te Velthuis en student wetenschapscommunicatie van de VU Amsterdam Mariël Doedens verbinden hun kennis en enthousiasme aan deze nieuwe Makersmissie. De zes pijlers die centraal staan zijn: maakonderwijs, wetenschap, techniek, kunst, duurzaamheid en water. In het najaar van 2021 gaat de Makersmissie van start voor leerlingen in de leeftijd van 10-14 jaar. Ook leerlingen uit het speciaal onderwijs kunnen aan de slag met deze missie.

De drie studenten werken hun ideeën de aankomende weken verder uit en presenteren de plannen in maart aan alle betrokkenen. Ze gebruiken onder andere (Gelderse) kunstenaars als inspiratiebron. De eerste afbeeldingen die ze hebben ontworpen beloven veel goeds…