Handige websites en materialen

Samen onderzoeken
Schoolleiders, leerkrachten en ouders vinden hier op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde handvatten om samen met kinderen op onderzoek uit te gaan!

Leidraad onderzoekend en ontwerpend leren
Praktische handreiking voor onderwijs waarin leerlingen vanuit verwondering en vragen op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen (ontwikkeld door Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland).

Experimenteren in de rekenles
Praktische informatie en voorbeelden om wetenschap en techniek te combineren met rekenlessen (ontwikkeld door Kenniscentrum Talentontwikkeling, Wetenschap & Techniek Midden-Nederland).

Poster ‘De stappen van onderzoekend leren
Het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) heeft een unieke poster voor in de klas ontworpen, waarin de stappen van onderzoekend leren verbeeld zijn in de vorm van een onderzoekscyclus. Per stap is een symbool ontwikkeld dat bij ieder project gebruikt kan worden. Op deze manier wordt het onderzoeksproces en de stap waarin kinderen zich bevinden duidelijk gemaakt. De zeven stappen van onderzoekend leren zijn gebaseerd op het basisdocument LOOL van Marja van Graft en Pierre Kemmers (2007).

Quickscan Wetenschap- en Techniekonderwijs
Krijg in korte tijd een beeld van de stand van zaken met betrekking tot wetenschap en techologie bij u op school. Vul de Quickscan Wetenschap- en Techniekonderwijs van School aan Zet in en krijg feedback op de thema’s Beleid, Organisatie en Lesprogramma. Heeft u of uw school behoefte aan een gesprek over mogelijke vervolgstappen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met het KWTG.

SLO – Wetenschap en technologie
Deze website geeft kaders voor W&T onderwijs. Verder is er een mooie POSTER te downloaden met de stappen van onderzoekend en ontwerpend leren + uitleg hierover.

App Techniek Observatie Instrument (TOI)
Met deze app kunt u kennis, vaardigheden en grondhouding van kinderen direct vastleggen op de tablet of PC.

Dit Doe Ik
Dit doe ik is een beeldbank met foto’s, filmpjes en verhalen van mannen en vrouwen die in de bètawetenschap, techniek of ict werken. Dit doe ik heeft tot doel de stereotypering over de bèta/technische beroepen en beroepsbeoefenaars te doorbreken.

FIRST LEGO Leaque
De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

Leraar24
Video’s en dossiers over wetenschap en technologie in de klas (Voer in het zoekveld de termen Wetenschap & Techniek in).

Wetenschap de klas in
Materialen, voorbeeldprojecten onderzoekend leren, concrete activiteiten, video’s en hulpmiddelen voor in de klas, ontwikkeld door Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU).