Buiten de school

Bezoek een verleidplek
Verleidplekken zijn plekken die leerlingen en leerkrachten uitnodigen, prikkelen en enthousiasmeren om aan de slag te gaan met wetenschap en technologie. Denk daarbij aan educatieve centra, technieklokalen en voorbeeldscholen. Bekijk hieronder de mogelijkheden in Gelderland.

Educatieve centra
Arnhem – Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum maakt leerlingen bewust van het belang van water in hun eigen leven, Nederland en de wereld. Dit doet zij onder andere door de inzet van lespakketten. De pakketten voor het basisonderwijs bestaan altijd uit drie onderdelen: de voorbereiding op school, het museumbezoek (2 uur) en een verwerkingsles. Geschikt voor alle leeftijden.

Arnhem / Nijmegen – iXperium
Leerlingen en leraren maken in iXperium op verschillende manieren kennis en experimenteren met de nieuwste ict-toepassingen voor het onderwijs. iXperium staat open voor zowel een bezoek met leerlingen als met leraren/een team.

Arnhem – Fablab Arnhem
FabLab Arnhem is een experimenteerlab waar, via digitaal aangestuurde machines, van alles gerealiseerd kan worden. Kennis delen en samenwerken, daar draait het in FabLab Arnhem om. Er worden verschillende workshops aangeboden (idee voor een teamuitje?).

Arnhem – Technoplanet
Technoplanet maakt kinderen en jongeren enthousiast en nieuwsgierig naar techniek door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan en de mogelijkheid te bieden om eigen talenten te gebruiken. Enthousiasmeren door te doen! Ontwerpen, maken en gebruiken.

Cuijk – TechnoPromo
Een hal van 500 m² met diverse werkeilanden waar kinderen uit groep 7 en 8 op een uitdagende manier technologie kunnen ontdekken en ervaren. Kinderen gaan met echt materiaal en gereedschap aan de slag.

Ede – TechnoDiscovery
Een techniekontdekplek waar leerlingen werken met materialen uit de échte techniekwereld. TechnoDiscovery werkt met wisselende thema’s en een bezoek wordt op school voorbereid.

Ede – MakersLab
Het MakersLab is een open en praktische omgeving waar jong en oud zelfstandig of onder begeleiding aan de slag kan met de nieuwste technieken zoals 3D-printen of lasersnijden. Het MakersLab werkt samen met het onderwijs (van primair onderwijs tot hbo) en het bedrijfsleven. Er worden workshops en cursussen voor alle leeftijden georganiseerd.

Herwijnen – GeoFort
Deze educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie ligt op een historisch forteiland. Op het GeoFort – gelegen in de Hollandse Waterlinie – maken leerlingen kennis met oude en nieuwe geotechnieken. Een speelse, uitdagende en leerzame plek voor een uitstapje of schoolreisje.

Nijmegen – Junior Technovium
In het Junior Technovium maken kinderen van 10 – 14 jaar spelenderwijs kennis met technologie door te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen. Ook teams van leraren zijn welkom om het Junior Technovium te bezoeken. Er is ook een locatie in Wijchen.

Nijmegen – Techlab
Naast het Junior Technovium is het Techlab gehuisvest. Dit is een computergestuurde werkplaats waar je (bijna) alles kan maken, vergelijkbaar met Fablabs. De primaire doelgroep is voortgezet onderwijs, maar op afspraak kan het primair onderwijs (groep 7 en 8) er ook terecht.

Nijmegen – Mystery X
Elke tweede woensdag van de maand organiseert Mystery X Science4kids een wetenschapsmiddag voor kinderen van 9 – 12 jaar. Een wetenschapper vertelt over een interessant en spannend onderwerp en na de lezing gaan kinderen zelf op onderzoek uit met activiteiten en proefjes rond het onderwerp.

Nijmegen – Technisch Creatief Centrum Nijmegen (TCCN)
Bij TCCN leren kinderen van groep 1 t/m 8 spelenderwijs van alles over technologie, het gebruik van gereedschap en natuurkundige verschijnselen. De focus ligt op het bewerken van materialen als hout, metaal en kunststof. Daarvoor worden allerlei gereedschappen gebruikt.

Toldijk (Achterhoek) – Achterhoeks Planetarium
Henk Olthof was een gepassioneerd amateurastronoom die in zijn vrije tijd een indrukwekkende reeks astronomische instrumenten bouwde. Dit levenswerk kun je in het Achterhoeks Planetarium bekijken.

Ulft – Innovatiecentrum ICER
ICER laat leerlingen door zelf aan de slag te gaan zien en ervaren hoe waardevol en mooi het technische ambacht ook vandaag de dag nog is. ICER biedt de mogelijkheid voor een schoolreis met een technisch accent. Ze ontwerpen graag gezamenlijk een programma waarin allerlei activiteiten op technisch gebied de kern vormen, zoals smeden, stansen, buigen, magnetisme, stoommachines en 3D-printen. Ook teams van leraren zijn van harte welkom.

Winssen – Mad Science Gelderland
Mad Science brengt kinderen op een leuke en educatieve manier in aanraking met wetenschap en technologie. Ze doen dat hands-on en ervaringsgericht. Mad Science biedt technieklessen in de klas, naschoolse techniekcursussen, zomer- en vakantieactiviteiten, kinderfeestjes en shows en evenementen. Mad Science Nederland heeft daarnaast samen met 30 basisscholen een methode ontwikkeld waarmee wetenschap & techniek op school wordt geïntroduceerd en structureel in het aanbod kan worden opgenomen.

Beneden-Leeuwen – Techlokaal Maas en Waal
In het Tech-Lokaal kunnen schoolklassen terecht. Zij gaan met verschillende technieken aan de slag op de ‘ontdekplekken’. Verder is het mogelijk om na school mee te doen aan diverse workshops of om deel te nemen aan een Tech-Club, zoals Lego Mindstorms en Gamedesign.

Technieklokalen
Achterhoek – Technieklokalen
Zeven technieklokalen waar basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier hun eerste ervaringen met technisch onderwijs op kunnen doen. De voorbereidende lessen op school en activiteiten in het technieklokaal vullen elkaar aan.

Vindplaatsscholen
Vindplaatsscholen zijn scholen die extra aandacht besteden aan wetenschap- en technologieonderwijs. Daaronder valt ook onderwijs gericht op meer- en hoogbegaafdheid.

Vindplaatsscholen:
OBS ’t Montferland in ‘s-Heerenberg
IKC De Bosmark in Dinxperlo
Koningin Beatrix school in Buren
De Morgenster in Geldermalsen
BS ’t Panorama in Arnhem
Het Talent in Lent (Nijmegen)
Daltonschool Dorendal in Doorwerth
’t Holthuus in Huissen
De Lanteerne in Nijmegen
De Vlinderboom in Ede
CBS De Grondtoon in Veenendaal
CBS De Regenboog in Amerongen
SBO SAM in Doetinchem
CBS De Rank in Toldijk

Lees ook ‘Koersvast en enthousiast – kritieke succesfactoren van de Gelderse Vindplaatsen’ met portretten van bovengenoemde ‘vindplaatsscholen’ en een analyse van de succesfactoren die deze scholen hebben gemaakt tot wat ze zijn: een voorbeeld voor wetenschap- en technologieonderwijs.