Creativiteit, competitie en enthousiasme op het Gelders Techniek Toernooi

Hoe zorg je dat een zelf ontworpen duikboot na precies drie minuten onder water weer boven komt? Kun jij een schuit bouwen die zoveel mogelijk knikkers kan dragen zonder te zinken? Het zijn slechts twee voorbeelden van vragen waarmee de teams van maximaal vier kinderen uit alle groepen van het basisonderwijs aan de slag gingen. Het doel? Tijdens het Gelders Techniek Toernooi op 13 april 2018 winnen van de rest, zodat ze naar de grote landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem mogen!

Techniek alom
Zeepbellen, zeepbellen en nog eens zeepbellen. Heel het plein rond Voorzieningenhart De Ster was ermee gevuld. Ze kwamen van Bubblusion, een vrouw die met humor, aandacht en enthousiasme alle aanwezigen leerlingen, leerkrachten en ouders meenam in de fascinerende wereld van zeepbellen. Van rook in zeepbellen tot een gordijn van zeepsop, het was de perfecte opening van een dag vol onderzoeken en ontdekken. Niet alleen omdat het er indrukwekkend uitzag, maar vooral omdat bellenblazen een kwestie van uitproberen en reflecteren is. Hoe goed het gaat hangt namelijk van veel factoren af, zoals de wind en de luchtvochtigheid. Al bij de start van het Gelders Techniek Toernooi was het dus techniek alom.


De sterke schuit

Het toernooi startte met de uitdaging voor de groepen 1-2. De kleuters moesten in slechts twintig minuten tijd en met slechts drie materialen een schuitje bouwen dat zoveel mogelijk knikkers kon dragen zonder te zinken. Dat was niet de minste uitdaging! Maar de kinderen gingen als een speer, het winnende team verbeterde zelfs met glans hun eigen persoonlijke record.

Het wiebelende waterinsect
Daarna waren de groepen 3-4 aan de beurt. Hun uitdaging was zo snel mogelijk vijf waterinsecten te ontwerpen en te bouwen die tegelijkertijd op het water bleven staan. De eisen waren streng: de insecten moesten allemaal vier poten hebben die op het water bleven rusten en de insecten mochten niet kantelen. Om dat te bereiken hebben de teams erg goed samengewerkt én hun creativiteit gebruikt, want de insecten bleven niet alleen drijven, ze zagen er ook nog eens prachtig uit.

De rijzende roeiboot
De groepen 5-6 ontwierpen en bouwden een waterrad dat een speelgoedbootje zo hoog mogelijk de helling opsleepte. De meeste teams hadden dezelfde soort constructie gebouwd, met allemaal een wisselende helling. In die helling lag de sleutel tot succes, want het team dat de ideale hellingshoek had weten te achterhalen, ging er met de prijs vandoor. Een typisch geval van onderzoeken dus, deze uitdaging.

De dansende duikboot
Leerlingen van de groepen 7-8 moesten een duikboot ontwerpen die drie minuten onder water kon blijven en daarna weer naar boven kwam. De jury zag bij deze uitdaging veel originele oplossingen voorbijkomen. Zo lieten een aantal teams suikerklontjes oplossen in het water, waardoor de boot naar boven kwam. Fantastisch! Maar één team had een geniale oplossing bedacht: door middel van een zelf ontworpen en gemaakt elektromagneet die was gekoppeld aan een timer, zorgden ze ervoor dat het bootje na precies drie minuten boven water was.

Procesposter
Alle 25 deelnemende teams brachten hun eigen procesposter mee naar het Gelders Techniek Toernooi, om te laten zien hoe het proces tijdens de voorbereidingen op school was verlopen. De kinderen konden allemaal perfect benoemen hoe ze waren begonnen, wat ze tussentijds hadden veranderd en wat ze ervan hebben geleerd. De competitiedrang bleef daarbij niet onopgemerkt, want ze wilden allemaal winnen! Omdat dat niet kon maar omdat wel iedereen een hele knappe prestatie heeft geleverd, kregen alle kinderen een uit triplex gelaserde medaille, ontworpen en gemaakt door het Junior Technovium. En de winnaars, die vertegenwoordigen onze regio op donderdag 7 juni 2018 tijdens de grote finale van het Techniek Toernooi in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het zou ons niet verbazen als onze teams ook daar hoge ogen gooien!

De winnaars
Groep 1-2 Uitdaging: De Sterke Schuit
1e Prijs De Vuurvogel – Malden

Groep 3-4 Uitdaging: Het Wiebelende Waterinsect
1e Prijs Johannes Calvijnschool, Veenendaal
2e Prijs Het Talent, Nijmegen (Lent)
Creativiteitsprijs De Vuurvogel, Malden

Groep 5-6 Uitdaging: De Rijzende Roeiboot
1e Prijs De Grote Lier, Molenhoek
2e Prijs Adalbert, Mook
3e Prijs TCCN – Technika10, Nijmegen
Creativiteitsprijs Het Talent, Nijmegen

Groep 7-8 Uitdaging: De Dansende Duikboot
1e Prijs De Lanteerne, Nijmegen
2e Prijs De Adalbert, Mook
3e Prijs Het Talent, Nijmegen (Lent )
Creativiteitsprijs De Vuurvogel, Malden