Ga aan de slag met het Vragenkompas rondom het thema Mondkapjes

 

Hoe zet jij vraaggestuurd leren in de klas in? Onze ervaring leert dat leraren wel willen, maar zoeken naar ondersteuning. Het is namelijk best een uitdaging om vragen van leerlingen succesvol naar antwoorden te begeleiden. Dat komt omdat de eerste leervragen van leerlingen vaak ongericht geformuleerd zijn, niet onderzoekbaar lijken en de mogelijke leeropbrengsten onduidelijk zijn. Vragen als: “Waarom is een boom groen? Hoe is de aarde ontstaan? Iets met een dino-ei?” bieden kansen om te leren, maar zijn een uitdaging om gericht te begeleiden.

Daar komt het Vragenkompas om de hoek kijken van onderzoeker Harry Stokhof – expert vraaggestuurd leren, docent pabo en werkzaam voor het KWTG. Het Vragenkompas is een handreiking om leervragen efficiënt en effectief te begeleiden. Het helpt je gerichter na te denken over het type vraag dat je wilt oproepen, het soort onderzoek dat leerlingen kunnen doen om een bepaald type vraag te beantwoorden, wat elk type vraag van jou aan begeleiding vraagt en wat de leeropbrengst is.

Jouw onderwijs voorbereiden met het Vragenkompas geeft het vertrouwen om de leervragen van leerlingen de ruimte te geven en om samen vraaggestuurd leren vorm te geven. Want elke vraag kan tot leren leiden. Alles over het Vragenkompas ontdek je op deze pagina.

  Vraag uitwerking voor thema Mondkapjes aan

Om je op weg te helpen met het Vragenkompas, werkten we het thema Mondkapjes uit. Zo kun je direct aan de slag in jouw klas. Of je nu één specifiek type vraag wilt gebruiken, of dat je ruimte laat aan de leerlingen om samen tot leervragen te komen rondom het thema, met deze uitwerkingen kun jij vraaggestuurd leren succesvol toepassen.

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang via mail alles voor het thema Mondkapjes. Hier zijn geen kosten aan verbonden. We vragen trouwens jouw gegevens zodat onze expert Harry Stokhof weet wie er aan de slag gaat met het Vragenkompas en ook contact met jou kan zoeken om je verder te inspireren en te begeleiden. Daarnaast krijg je van ons ook een mail als er een uitwerking van een nieuw thema beschikbaar is. We vinden het leuk om in contact te komen en jou te volgen!