Train jezelf

Expeditie Edison
Ga mee op Expeditie Edison! Expeditie Edison is een expeditie die leerkrachten uitnodigt, prikkelt en toerust op wetenschap- en technologieonderwijs. In een dagdeel beantwoord je als team op een praktische en inhoudelijke manier de vraag: ‘Hoe krijgt wetenschap en technologie een permanente plek in ons curriculum’? Je maakt kennis met de onderzoekende en ontwerpende manier van leren die kinderen (en leerkrachten) zoveel brengt en je bouwt aan een eigen wetenschap- en technologiebeleidsplan. Samen ervaar, ontdek en onderzoek je hoe wetenschap en technologie een vanzelfsprekend onderdeel in het lesprogramma wordt.

Omdat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, vindt Expeditie Edison bij voorkeur plaats op locatie bij één van onze partners. Dit zijn rijke leeromgevingen waar op een visuele manier duidelijk wordt wat wetenschap en technologie kinderen én leerkrachten kan brengen. Zo zet je nog voordat de expeditie begint al een eerste stap in de richting van wetenschap- en technologieonderwijs.

Leerkracht Marjon Kropff van montessorischool Lindenholt ging met haar collega’s op expeditie. Ontdek hier wat het hen opleverde: “Expeditie Edison is door de combinatie van kennis en plezier de ideale start voor W&T op school”.

Workshops
Verschillende partners van het KWTG bieden workshops aan met een focus op de didactiek en de toepassing in het eigen onderwijs. Bezoek als team bijvoorbeeld een workshop van één dagdeel en ga vol kennis en inspiratie over wetenschap- en technologieonderwijs naar huis. Of neem deel aan de Winterschool van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit, een professionaliseringsdag op het gebied van wetenschap en onderzoekend leren of vraag professionalisering op maat aan voor jouw school.

Trainingen
Trainingen van het KWTG en haar partners bestaan uit meerdere dagdelen waarin enkele leerkrachten of hele teams worden geïnformeerd en geënthousiasmeerd over de inzet van wetenschap en technologie op school. De inhoud van de trainingen wordt in samenspraak met de deelnemers bepaald. Voor meer info neem contact met ons op.

Coaching
Het KWTG biedt zowel coaching on-the-job als momentcoaching. Zo kunnen leerkrachten concreet met eigen leerlingen aan de slag, wordt kennis direct gedeeld en kan de praktische uitvoering ervan waar nodig worden bijgestuurd. Voor meer info neem contact met ons op.

Lerende netwerken
In de regio Gelderland zijn verschillende lerende netwerken actief. Deze zijn samengesteld op regio of op onderwijstype (bijvoorbeeld Dalton). Onder begeleiding van een expert wordt gebouwd aan duurzame netwerken waarin scholen met haar onderwijspartners samen ontwikkelen, kennis delen en elkaar inspireren. Meer weten? Neem contact met ons op.

EduLab voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers
Wil je op school aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren? Maar weet je niet hoe en met welke materialen? Plan dan bij EduService een interactieve inspiratiesessie op maat voor jouw team. Tijdens deze doe-sessie ervaren leerkrachten de mogelijkheden van onderzoekend en ontwerpend leren door zelf te ervaren. Op basis van diverse materialen bedenken de deelnemers open werkvormen die uitdagen tot onderzoeken en ontwerpen. Aan het eind van de sessie kiezen jullie een aantal materialen uit die op school worden bezorgd en weer opgehaald. Zo krijgen jullie concrete handreikingen om het geleerde in de praktijk te brengen. Meer info.

Opleiding Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren
Sinds 2020 zijn Nederlandse basisscholen verplicht om Wetenschap en Techniek aan te bieden. Om die schoolontwikkeling mogelijk te maken biedt de HAN de opleiding Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren aan. Maarten Hennekes, hoofddocent en medeontwikkelaar van de opleiding: “Leraren die deelnemen geven in anderhalf jaar tijd het W&T-onderwijs op school vorm.” Meer info.