W&T-tips

Kettingreactie
Laat jouw leerlingen een kettingreactie maken! Ze mogen alles gebruiken wat ze in de klas vinden.

Tekenen met M&M’s
Geef jouw leerlingen de opdracht om te onderzoeken hoe ze op een bord een mooie tekening kunnen maken met M&M’s. Ze mogen alleen een bord, M&M’s en water gebruiken. Vragen die je bij het proefje kunt stellen zijn: Welke kleuren geven af? Lopen de kleuren in elkaar over? Wat gebeurt er als je warm water gebruikt? En lauw water? En koud water?

Pastastrijd
Wie legt de meeste marshmallows op een toren van spaghettistokjes?

Vragen stellen
Vraag de leerlingen om vragen die ze op dit moment hebben, op te schrijven. Bijvoorbeeld: Wat is het coronavirus? Waarom kunnen we nu beter niet bij opa en oma op bezoek? Wat zijn de leukste spelletjes voor binnen? Samen kiezen jullie een vraag uit die de leerling of de hele klas gaat uitzoeken.

Vliegtuigjes vouwen
Laat leerlingen drie vliegtuigjes van verschillende materialen maken. Bijvoorbeeld papier, karton en blik. Welke komt het verst?

Schaduw
Laat kinderen hun eigen schaduw met stoepkrijt op de grond tekenen. Vraag ze om een uur later op dezelfde plek te gaan staan. Waar is de schaduw gebleven?

Bewegen maakt blij
Bewegen jouw leerlingen genoeg? Laat ze een beweegdagboek bijhouden en stappen tellen. Meer ontdek je hier.

Wind
Spelen met de wind. Dat is de opdracht aan je leerlingen. Laat ze naar buiten gaan met een plastic zak, een sjaal en een stukje papier. Ze mogen zelf ontdekken wat er gebeurt als ze die in de wind houden.

Zaadjes planten
Hoe leuk om de leerlingen zaadjes te laten planten en het proces van groei tot bloei te laten volgen.

Papieren bloem
Laat leerlingen ontdekken of een papieren bloem ook water nodig heeft! Lees hier meer over dit proefje.

Skittles
Op elke Skittle staat de letter S in het wit. De vraag aan jouw leerlingen is: krijgen jullie het voor elkaar om de S te laten verdwijnen in koud water? En hoe zit het in warm water, lauw water, bruisend water? En waarvan is de S gemaakt? Eetpapier?

Ontdek de pit
Laat jouw leerlingen er een fruitdag van maken. Ze gaan op onderzoek uit, want wat zit er binnenin vruchten? Hebben alle vruchten pitjes? De hele instructie en nog meer vind je in de inspiratiemap (p.59).

Zandkastelen
Wat is er leuker dan spelen in de zandbak? Met simpele materialen als planken hout geef je zandkastelen bouwen een nieuwe impuls. Check de inspiratiemap (p. 85).

Plus en min
Laat leerlingen op school uitzoeken welke voorwerpen magnetisch zijn en welke niet. Maar ga niet te snel! Laat kinderen eerst voorspellen of iets wordt aangetrokken door een magneet, pas daarna mogen ze testen. Lees hier meer over deze W&T-activiteit.

Wassen
In de meeste huishoudens draait de wasmachine overuren. En daar kun je verrassend veel onderzoekend en ontwerpend leren aan verbinden! Want welk soort zeep werkt het beste? Kun je alle vlekken verwijderen? Hoe droogt de was het snelst? Hoe maakten mensen vroeger hun kleren schoon? Lees hier meer over deze W&T-activiteit (p.101).

Route tekenen

Laat kinderen de route van school naar huis uit hun hoofd tekenen. Als ze klaar zijn vraag je ze de belangrijkste herkenningspunten erbij te tekenen: een vreemde boom, een bushokje, een winkel, etc. Na afloop bespreek je hoe ze het hebben aangepakt. Zagen ze de route echt voor zich? En de herkenningspunten? Was het makkelijk of moesten ze goed nadenken? Bekijk hier deze en meer activiteiten rondom je geheugen.

Stressbeheersing
Wat doet muziek met jou? Laat jouw leerlingen testen wat:
– rustige muziek met hun hartslag doet;
– drukke muziek met hun hartslag doet. Naar welke muziek kun je het best luisteren als je rustig wilt worden?
Een toelichting vind je hier bij activiteit 6.