Partners

Het KWTG heeft als doel wetenschap en technologie duurzaam te integreren in de lesprogramma’s van basisscholen. Dat doen wij door scholen kosteloos te adviseren over wetenschap- en technologieonderwijs. Ons netwerk van educatieve centra, technieklokalen en commerciële bedrijven speelt daarin een belangrijke rol, want we kunnen van elkaar leren en kennis en expertise uitwisselen.

Educatieve centra
Arnhem – Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum maakt leerlingen bewust van het belang van water in hun eigen leven, Nederland en de wereld. Dit doet zij onder andere door de inzet van lespakketten. De pakketten voor het basisonderwijs bestaan altijd uit drie onderdelen: de voorbereiding op school, het museumbezoek (2 uur) en een verwerkingsles. Geschikt voor alle leeftijden.

Arnhem / Nijmegen – iXperium
Leerlingen en leraren maken in iXperium op verschillende manieren kennis en experimenteren met de nieuwste ict-toepassingen voor het onderwijs. iXperium staat open voor zowel een bezoek met leerlingen als met leraren/een team.

Arnhem – Fablab Arnhem
FabLab Arnhem is een experimenteerlab waar, via digitaal aangestuurde machines, van alles gerealiseerd kan worden. Kennis delen en samenwerken, daar draait het in FabLab Arnhem om. Er worden verschillende workshops aangeboden (idee voor een teamuitje?).

Arnhem – Technoplanet
Technoplanet maakt kinderen en jongeren enthousiast en nieuwsgierig naar techniek door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan en de mogelijkheid te bieden om eigen talenten te gebruiken. Enthousiasmeren door te doen! Ontwerpen, maken en gebruiken.

Cuijk – TechnoPromo
Een hal van 500 m² met diverse werkeilanden waar kinderen uit groep 7 en 8 op een uitdagende manier technologie kunnen ontdekken en ervaren. Kinderen gaan met echt materiaal en gereedschap aan de slag.

Dieren – De Uitvinderij (onderdeel van De Spelerij)
De Uitvinderij is een enorme werkplaats waar kinderen van hout, metaal, plexiglas of piepschuim en met behulp van echt gereedschap en machines alles mogen maken wat ze zélf willen. De Uitvinderij biedt ook techniekprogramma’s voor basisscholen.

Ede – TechnoDiscovery
Een techniekontdekplek waar leerlingen werken met materialen uit de échte techniekwereld. TechnoDiscovery werkt met wisselende thema’s en een bezoek wordt op school voorbereid.

Ede – MakersLab
Het MakersLab is een open en praktische omgeving waar jong en oud zelfstandig of onder begeleiding aan de slag kan met de nieuwste technieken zoals 3D-printen of lasersnijden. Het MakersLab werkt samen met het onderwijs (van primair onderwijs tot hbo) en het bedrijfsleven. Er worden workshops en cursussen voor alle leeftijden georganiseerd.

Herwijnen – GeoFort
Deze educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie ligt op een historisch forteiland. Op het GeoFort – gelegen in de Hollandse Waterlinie – maken leerlingen kennis met oude en nieuwe geotechnieken. Een speelse, uitdagende en leerzame plek voor een uitstapje of schoolreisje.

Nijmegen – Techlab
Naast het Junior Technovium is het Techlab gehuisvest. Dit is een computergestuurde werkplaats waar je (bijna) alles kan maken, vergelijkbaar met Fablabs. De primaire doelgroep is voortgezet onderwijs, maar op afspraak kan het primair onderwijs (groep 7 en 8) er ook terecht.

Nijmegen – Technisch Creatief Centrum Nijmegen (TCCN)
Bij TCCN leren kinderen van groep 1 t/m 8 spelenderwijs van alles over technologie, het gebruik van gereedschap en natuurkundige verschijnselen. De focus ligt op het bewerken van materialen als hout, metaal en kunststof. Daarvoor worden allerlei gereedschappen gebruikt.

Toldijk (Achterhoek) – Achterhoeks Planetarium
Henk Olthof was een gepassioneerd amateurastronoom die in zijn vrije tijd een indrukwekkende reeks astronomische instrumenten bouwde. Dit levenswerk kun je in het Achterhoeks Planetarium bekijken.

Ulft – Innovatiecentrum ICER
ICER laat leerlingen door zelf aan de slag te gaan zien en ervaren hoe waardevol en mooi het technische ambacht ook vandaag de dag nog is. ICER biedt de mogelijkheid voor een schoolreis met een technisch accent. Ze ontwerpen graag gezamenlijk een programma waarin allerlei activiteiten op technisch gebied de kern vormen, zoals smeden, stansen, buigen, magnetisme, stoommachines en 3D-printen. Ook teams van leraren zijn van harte welkom.

Winssen – Mad Science Gelderland
Mad Science brengt kinderen op een leuke en educatieve manier in aanraking met wetenschap en technologie. Ze doen dat hands-on en ervaringsgericht. Mad Science biedt technieklessen in de klas, naschoolse techniekcursussen, zomer- en vakantieactiviteiten, kinderfeestjes en shows en evenementen. Vanaf September 2019 biedt Mad Science tevens lespakketten aan in het kader van het Techniekpact. Deze lespakketten zijn samengesteld in samenwerking met verschillende techniekbedrijven in de regio Gelderland. Wil je meer weten over het aanbod van Mad Science? Bel dan 088-0303360 of kijk op https://nederland.madscience.org

Technieklokalen
Achterhoek – Technieklokalen
Zeven technieklokalen waar basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier hun eerste ervaringen met technisch onderwijs op kunnen doen. De voorbereidende lessen op school en activiteiten in het technieklokaal vullen elkaar aan.

Beneden-Leeuwen – Techlokaal Maas en Waal
In het Tech-Lokaal kunnen schoolklassen terecht. Zij gaan met verschillende technieken aan de slag op de ‘ontdekplekken’. Verder is het mogelijk om na school mee te doen aan diverse workshops of om deel te nemen aan een Tech-Club, zoals Lego Mindstorms en Gamedesign.

Nijmegen en Wijchen – Junior Technovium
In het Junior Technovium maken leerlingen van groep 7 en 8 spelenderwijs kennis met technologie door te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen. Ook teams van leraren zijn welkom om het Junior Technovium te bezoeken.

Inspirerende initiatieven
Energy Challenges
Energy Challenges is het project waar gedrag en techniek samenkomen. Jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Spelenderwijs ontdekken ze hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.

Onderwijs helpt Onderwijs
Onderwijs helpt Onderwijs (OhO) is een van de manieren waarop wetenschap en technologie in het curriculum van basisscholen kan worden geïmplementeerd. ROC-studenten geven op basisscholen W&T-lessen. Leerlingen, leerkrachten, studenten én de regio doen daar hun voordeel mee. Lees ook het drieluik over Onderwijs helpt Onderwijs.

Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit
Het WKRU heeft veel kennis en ervaring met onderzoekend leren. Bij het WKRU kun je terecht voor lesvoorbeelden van W&T in de klas, didactische hulpmiddelen en professionalisering in de didactiek van onderzoekend leren.
Meer info: www.wkru.nl (professionalisering) en www.wetenschapdeklasin.nl (materialen).

MakerCosmos
MakerCosmos is een online platform waar makers en docenten uit Gelderland kennis op kunnen doen, elkaar kunnen vinden, waar inspiratie gedeeld kan worden en waar de maakbeweging van Arnhem en omgeving op ontsloten wordt. Alles met als doel het maakonderwijs in de regio sterker neer te zetten.