Ben jij er klaar voor?

2020 is HET jaar waarin alle basisscholen in Nederland wetenschap en technologie (W&T) moeten geven aan hun leerlingen. Want goed wetenschap- en technologieonderwijs draagt bij aan talentontwikkeling en ontwikkelt spelenderwijs precies de vaardigheden die in deze tijd nodig zijn. Is jouw school er al klaar voor? Loop de W&T-checklist langs en ontdek waar jij staat.

  W&T-checklist

Met deze checklist ontdek je stapsgewijs hoe je wetenschap- en technologieonderwijs op school kunt aanpakken. Je ziet ook bij welke stap je nu bent. Streep jij alle punten af? Dan ben je er klaar voor! En geloof ons, wetenschap en technologie is minder ingewikkeld en tijdrovend dan het op het eerste gezicht misschien lijkt.

Stap 1. Ik weet wat wetenschap en technologie is en waarom het belangrijk is hier werk van te maken op school.

Check!: OK, het begin is gemaakt! Er is niets mooiers dan aansluiten bij de van nature nieuwsgierige houding van kinderen. Hebben jouw leerlingen al eens een kettingreactie gemaakt, net als bij meester Simon in de klas? Of getekend met M&M’s, zoals de leerlingen van Juf Margot? Deze en meer W&T-tips vind je hier.
Ehm…: Een opfrisser nodig? Bezoek dan deze pagina

Stap 2. Op school ben ik niet de enige leerkracht die enthousiast is over W&T.

Check!: Wat goed! Samen krijg je meer voor elkaar.
Ehm…: Tijd om wat medestanders te vinden. Dan gaat het echt leven! Lees voor inspiratie het verhaal van meester Sander: W&T was lange tijd alleen ‘mijn ding’.

Stap 3. Als school weten we waarom en hoe we W&T-onderwijs oppakken.

Check!: Wat goed dat jullie een gezamenlijke visie hebben! Dat helpt om met elkaar duidelijk te hebben wat jullie als team drijft als het gaat om wetenschap- en technologieonderwijs. En het geeft draagvlak, houvast en focus.
Ehm…: Dan is het goed om dat met elkaar te bepalen en te delen binnen de school, bijvoorbeeld via de nieuwsbrief. Onthoud dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn: schets een beeld van wat W&T is, waar het goed voor is en hoe jullie het een plek willen geven in de school.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Speciaal voor Gelderland bestaat Expeditie Edison, een expeditie die jou en je collega’s uitnodigt, prikkelt en toerust op W&T-onderwijs. In een dagdeel maken jullie kennis met de onderzoekende en ontwerpende manier van leren die kinderen zoveel brengt en jullie bouwen tegelijkertijd aan jullie eigen wetenschap- en technologieaanpak. Leerkracht Marjon Kropff van montessorischool Lindenholt ging je voor. Ontdek wat het haar opleverde: “Expeditie Edison is door de combinatie van kennis en plezier de ideale start voor W&T op school”.

Stap 4. Er is een W&T-werkgroep die concrete plannen maakt om W&T onderdeel te maken van het onderwijs.

Check!: Lekker bezig! Zit er ook iemand van de schoolleiding in de W&T-werkgroep voor de nodige slagkracht?
Ehm…: Dan is NU het moment om die op te zetten! Is dat lastig? Organiseer samen met je medestanders een W&T-middag om leerlingen en leraren te laten ervaren en beleven hoe leuk W&T is. Dat hoef je niet helemaal alleen te doen, je kunt ook hulp van buitenaf inschakelen om de kinderen en collega’s bij jou op school warm te maken voor W&T-onderwijs.

Meester Sander nodigde bijvoorbeeld Mad Science uit voor een promoshow. Reflecteer na afloop met het team op deze middag. Wat hebben kinderen ervaren, beleefd en geleerd? Hoe kunnen jullie hierop voortborduren? Wie is er zo enthousiast dat zij/hij onderdeel van de W&T-werkgroep wil worden?

Stap 5. We weten wat we allemaal al doen op het gebied van W&T.

Check!: Wat goed! Heb je ook een inventarisatie gemaakt van alle aanwezige materialen en bestaande methodes? Is dat voldoende? En heb je goed overzicht van waar je allemaal nog meer gebruik van kunt maken?
Ehm…: Weet je het niet, of zie je het (nog) niet? Want geloof ons, je doet al meer aan W&T dan je denkt. Bij meester Simon in de klas koken ze bijvoorbeeld Amerikaanse gerechten. Juf Margot gaat met haar leerlingen naar het technieklokaal, in de groep van meester Sander ontwerpen ze een jurk en bij juf Ilse bepalen de kinderen samen wat de tien beste uitvindingen van de wereld zijn. Het is allemaal wetenschap en technologie!

Stap 6. Ik maak gebruik van initiatieven van anderen om ons eigen W&T-onderwijs te verrijken.

Check!: En terecht! Er is al zoveel bedacht en gedaan. Heb je ook al gekeken naar samenwerkingen met bedrijven in de buurt van de school? Check het overzicht met inspirerende initiatieven in de provincie Gelderland en bij jou in de buurt.
Ehm…: Je hoeft het wiel – gelukkig – niet opnieuw uit te vinden. Er is al zoveel bedacht en gedaan. Doe daarom inspiratie op! Lees de ervaringen van andere leraren en bekijk initiatieven in de buurt.

Stap 7. Er ligt bij ons een duidelijk actieplan hoe wij W&T in de klas brengen.

Check!: Super! Zijn de taken, planningen en verantwoordelijkheden duidelijk bij iedereen op school? Tijd voor actie!
Ehm…: Maak er een, eventueel met behulp van deze W&T-tips, kant-en-klare lessen en handige websites en materialen. En denk in kleine stapjes. Dan weet je zeker dat W&T van de grond gaat komen!

Stap 8. Ik voel me zelfverzekerd als ik W&T geef aan mijn leerlingen.

Check!: Wat fijn! Jouw enthousiasme over W&T straalt af op de leerlingen.
Ehm…: Als W&T iets is wat je nooit eerder hebt gegeven, is het begrijpelijk dat je er nog wat onzeker over bent. Onthoud dat je niet alles al hoeft te weten. En dat je van fouten maken vaak het meest leert. Ga dus gewoon samen met leerlingen op onderzoek. Samen ontdekken en leren, hoe leuk is dat?!

Stap 9. Mijn leerlingen groeien en stralen!

Check!: Dat is het beste gevoel, toch?! Houd het vast!
Ehm…: Tijd voor verandering! Want leerlingen zouden per definitie moeten groeien en stralen op school, toch? Met wetenschap en technologie kun je in ieder geval de nieuwsgierigheid prikkelen en het vuurtje aanwakkeren.Jij bent door de checklist heen. Goed gedaan! Leuk en inspirerend hè, W&T-onderwijs? Met het doorlopen van deze negen stappen ben je op de goede weg. Klaar voor nog meer W&T in de klas. De belangrijkste tip: ga gewoon aan de slag! Begin, experimenteer en leer ervan. Met de hele school, stap voor stap.

Hulp nodig?
Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op:
    Deze leraren zijn er klaar voor!