“Hoe zien zwarte gaten eruit?”

Een mobiel planetarium op school, dat was waar begin dit jaar tijdens de zogenaamde ‘ruimte-challenge’ om werd gestreden. De elfjarige Pim van basisschool Da Vinci Berkelland uit Borculo ging er met de winst vandoor. Donderdag 15 november werd zijn prijs verzilverd.

Stipt 8 uur ’s ochtends staat Pim ietwat zenuwachtig op het schoolplein om de medewerkers van het Nova Informatie Centrum, de organisatie achter het mobiele planetarium, te helpen met opbouwen. Hij heeft al via mail contact met hen gehad én een strakke planning in elkaar gedraaid om alle kinderen van zijn prijs te kunnen laten meegenieten. Leerkracht Vivian Velthuis vertelt: “Het was best spannend. Want we wisten wel wat een planetarium was, maar hadden geen idee hoe de mobiele variant eruit zou zien.” Het blijkt een grote opblaasbare koepel waarop aan de binnenkant alle delen van het heelal kunnen worden geprojecteerd. “Een schot in de roos, want de leerlingen van onze school voor hoogbegaafde kinderen zitten middenin het thema Sterren, Planeten en Ruimtevaart.”

Terwijl Pim de tijden in zijn draaiboek nauwlettend in de gaten houdt, gaan groepen kinderen om de beurt de koepel in. Daar kunnen ze – terwijl ze op hun rug op kussens liggen – al hun vragen aan de aanwezige sterrenkundige stellen. Vivian: “Dat hoefde hij geen twee keer aan te bieden. Vragen als Kun je de Proxima Centauri* laten zien?, Hoe zien zwarte gaten eruit? en Hoe groot is de zon vergeleken bij andere sterren? vlogen direct door ‘het heelal’.” Als de ene na de andere leerling én leerkracht vol verwondering en nieuw opgedane kennis de koepel uitkomt, glimt Pim van trots. “Een mobiel planetarium op school is een ervaring die niemand ooit nog vergeet.”

*Proxima Centauri is de ster die zich het dichts bij ons zonnestelsel bevindt.