Winterschool 2021 – Gedachten-experimenten

De Winterschool is een professionaliseringsdag voor leraren basisonderwijs op het gebied van wetenschapsonderwijs en onderzoekend leren.

Via lezingen en worskhops maak je kennis met onderzoek van wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden in de universiteit en krijg je concrete activiteiten mee om hun onderzoek in de klas te behandelen. Daarnaast zijn er verschillende didactische workshops over begeleiden van leerlingen bij onderzoek.

Winterschool 2021 gaat digitaal!
De scholen zijn al weer helemaal open, maar dat geldt helaas voorlopig niet voor universiteiten. Daarom wordt de Winterschool van 2021 een digitale editie, verspreid over drie middagen met wisselende thema’s. Op 27 januari gaat het over gedachten-experimenten:

Lezing door prof. dr. Carla Rita Palmerino
Wat was je geworden als je geen leraar was geweest? Wat als je die ene trein niet had gemist? En hoe zou het zijn om met de snelheid van het licht te reizen?

Als mens gebruiken we onze fantasie om allerlei ‘wat als’-vragen te beantwoorden. Maar wat is nou eigenlijk het nut van dit soort gedachte-experimenten? Kun je daadwerkelijk iets nieuws ontdekken zonder een echt experiment uit te voeren? En hoe kun je weten of dat ook het juiste antwoord is? Om deze vragen te beantwoorden is Prof. dr. Carla Rita Palmerino (hoogleraar), met haar team van het onderzoeksinstituut Center for the History of Philosophy and Science, in het werk gedoken van de beroemde wetenschapper Galileo Galilei uit de 17e eeuw. In de lezing vertelt Palmerino welke ideeën Galilei had over de rol van intuïtie, logische redenering, ervaring en voorkennis bij het oplossen van gedachte-experimenten.

Workshop – Stel je voor dat…
Wat gedachte-experimenten ons kunnen leren
We gebruiken iedere dag gedachte-experimenten. Wat als ik mijn huiswerk niet had gemaakt? Wat als Columbus Amerika niet had ontdekt? Het fantaseren over ‘wat als’ lijkt soms niet meer te zijn dan een leuk gedachtespelletje. Toch maken wetenschappers ook gebruik van gedachte-experimenten. Bovendien kunnen gedachte-experimenten een belangrijke pedagogische functie vervullen. ‘Wat als’-scenario’s spreken tot de verbeelding en kunnen worden ingezet om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen en om wetenschappelijke vragen inzichtelijk te maken. En door met elkaar in discussie te gaan, kunnen leerlingen onderzoeken dat andere mensen wellicht heel anders over dezelfde vraagstukken nadenken.

In deze workshop ervaar je hoe verschillende mensen denken over hetzelfde gedachte-experiment. Je duikt in een diepere laag en onderzoekt welke achterliggende vraag je kunt beantwoorden met een gedachte-experiment. Ook ontdek je samen met de andere deelnemers hoe je zelf een gedachte-experiment ontwerpt op basis van een abstract vraagstuk. Tot slot zullen de leraren van de Gazelle hun ervaring met je delen over het verloop het project ‘gedachte-experimenten’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door hoogleraar Carla Rita Palmerino en haar team en leraren van basisschool de Gazelle in Arnhem.

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Datum - 27 jan 2021
Tijd - 00:00