Winterschool 2021 – Levende cellen namaken

De Winterschool is een professionaliseringsdag voor leraren basisonderwijs op het gebied van wetenschapsonderwijs en onderzoekend leren.

Via lezingen en worskhops maak je kennis met onderzoek van wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden in de universiteit en krijg je concrete activiteiten mee om hun onderzoek in de klas te behandelen. Daarnaast zijn er verschillende didactische workshops over begeleiden van leerlingen bij onderzoek.

Winterschool 2021 gaat digitaal!
De scholen zijn al weer helemaal open, maar dat geldt helaas voorlopig niet voor universiteiten. Daarom wordt de Winterschool van 2021 een digitale editie, verspreid over drie middagen met wisselende thema’s. Op 3 februari gaat het over levende cellen namaken:

Lezing door dr. Evan Spruijt
Alle mensen, dieren en planten zijn opgebouwd uit levende cellen, die als bouwsteentjes aan elkaar zitten. Om te kunnen groeien, moeten deze cellen zich kunnen vermenigvuldigen. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Om deze vraag te beantwoorden, onderzoeken dr. Evan Spruijt (universitair docent) van de onderzoeksgroep Fysisch-Organische Chemie en zijn team hoe je een cel kunt namaken met zo weinig en eenvoudig mogelijke middelen. Daaruit kunnen ze afleiden wat de meest elementaire onderdelen zijn van een levende cel. Zijn onderzoeksgroep ontdekte dat druppels van een speciale vloeistof kunnen uitrekken en zich in tweeën delen met behulp van eiwitmoleculen, net als een echte cel. In zijn lezing vertelt Spruijt wat de overeenkomst is tussen water en olie en deze namaakcellen.

Workshop – Maak je eigen namaakcel
Wat maakt een cel een cel, en hoe zorg je dat namaakcellen blijven leven?

Door iets na te maken of na te bouwen, begrijp je beter hoe iets werkt en in elkaar zit. Om te ontdekken hoe de vermenigvuldiging van levende cellen werkt, proberen scheikundigen daarom cellen na te maken die zichzelf kunnen delen. Maar hoe kun je er vervolgens voor zorgen dat de eigenschappen van zo’n namaakcel overeenkomen met die van een levende cel? Wat voor stoffen zijn daarvoor nodig? En hoe zorg je ervoor dat zo’n namaakcel lang genoeg blijft bestaan om deze vervolgens te kunnen bestuderen?

In deze workshop onderzoeken we hoe verschillende cellen er precies uitzien en proberen we in de vingers te krijgen hoe je het groeien en delen van cellen kunt nadoen. We ontdekken wat oppervlaktespanning is en wat dat te maken heeft met cellen. Aan de hand daarvan onderzoeken we hoe je namaakcellen in een emulsie langer kunt laten ‘leven’. Tot slot zullen de leraren van de Geldershof hun ervaring met je delen over het verloop van het project ‘levende cellen’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door Evan Spruijt en zijn team en leraren van de Geldershof uit Lent.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: https://www.ru.nl/wetenschapsknooppunt/activiteiten-voor/leraren/winterschool/

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Datum - 03 feb 2021
Tijd - Hele dag