Workshop natuur en techniek voor jongsten Culemborg

Woensdagmiddag 12 september organiseerde NME Culemborg in samenwerking met Marant EduService een workshop voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Hoe kun je Wetenschap en Technologie vormgeven voor de jongste kinderen? Welke partijen spelen daarbij een rol en hoe sluit je aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters? Zomaar een aantal onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de workshop. De workshop is mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek in Gelderland (KWTG).

De middag werd gehouden bij de Stadswerkplaats; dè techniekplek voor Culemborg. De Stadswerkplaats is onderdeel van de Coöperatie van Makers, gevestigd in de oude van Gaasbeek fabriek, aan de Beesdseweg. Er waren 17 deelnemers aanwezig van 7 verschillende instellingen; een mooie opkomst!

De workshop bracht niet alleen alle lokale aanbieders bij elkaar, maar zorgde ook voor een overzicht van het totale aanbod waar pedagogisch medewerkers en leerkrachten gebruik van kunnen maken. Hierbij gaat het om aantrekkelijke materialen die geleend kunnen worden en gastlessen die afgenomen kunnen worden via Brede School Culemborg.
Spelenderwijs hebben de deelnemers geoefend met de cyclus van ‘Onderzoekend en Ontwerpend Leren’.

Marant verzorgde een intro met de achtergronden van O&O leren. Daarna waren de gastdocenten voor NME in het Brede Schoolprogramma aan de beurt. De Stadswerkplaats liet de deelnemers kennismaken met hun aanbod aan de hand van een rondleiding door het gebouw. Spruit Buiten liet zien hoe je met kinderen gezonde hapjes kan maken en De Groene Golf nam de deelnemers mee naar buiten om ze aan te zetten tot onderzoek in de groene omgeving.

De middag werd informeel afgesloten met een hapje en een drankje.