Winterschool 2021 – Menselijke machines

De Winterschool is een professionaliseringsdag voor leraren basisonderwijs op het gebied van wetenschapsonderwijs en onderzoekend leren. Via lezingen en worskhops maak je kennis met onderzoek van wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden in de universiteit en krijg je concrete activiteiten mee om hun onderzoek in de klas te behandelen. Daarnaast zijn er verschillende didactische workshops over begeleiden van leerlingen bij onderzoek.

Winterschool 2021 gaat digitaal!
De scholen zijn al weer helemaal open, maar dat geldt helaas voorlopig niet voor universiteiten. Daarom wordt de Winterschool van 2021 een digitale editie, verspreid over drie middagen met wisselende thema’s. Op 20 januari gaat het over menselijke machines:

Lezing door prof. dr. Marcel van Gerven
Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal om ons heen. Van telefoons die jouw gezicht herkennen tot zelfrijdende auto’s, het lijkt wel alsof machines net zo slim zijn als de mens zelf. Niets is echter minder waar. Althans, nóg niet.

Om uit te zoeken wat er nodig is om computerbreinen nog slimmer te maken, onderzoekt prof. dr. Marcel van Gerven (hoogleraar) van de onderzoeksgroep Kunstmatige Intelligentie met zijn collega’s hoe onze eigen hersenen werken. Hij kijkt daarbij naar een van de unieke eigenschappen van mensen, het maken van voorspellingen. In zijn lezing vertelt van Gerven hoe hij met zijn team ontdekte dat onze hersenen steeds blijven afwisselen tussen het verwerken van sensaties en het maken van voorspellingen. En hoe deze ontdekking gebruikt kan worden om voorspellingsmachines te bouwen waarmee robots beslissingen kunnen nemen.

Workshop – Ben ik een machine?
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen menselijke en kunstmatige intelligentie?

Robots heb je in allerlei vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuigrobot die je huis schoonmaakt of een zelfrijdende auto die zonder hulp van de bestuurder inparkeert. Machines zijn uitstekend in het uitvoeren van dit soort specifieke taken. Maar hoe slim zijn robots nou écht? Wat zijn dingen waar mensen juist in uitblinken? En hoe kunnen we het gat tussen menselijke en kunstmatige intelligentie kleiner maken? Als we dat uitvinden, kunnen slimme machines ons in de toekomst wellicht helpen om de wereld een stukje mooier te maken.

In deze workshop onderzoek je wat nou precies het verschil is tussen de intelligentie van mensen en machines. Je gaat aan de slag met een app die voorwerpen kan herkennen en onderzoekt hoe goed deze werkt. Ook ervaar je dat menselijke hersenen de werkelijkheid niet altijd correct waarnemen. Je ontdekt dat instructies geven aan machines heel anders gaat dan aan mensen. En je onderzoekt wie er eigenlijk verantwoordelijk is als een robot een serieuze fout maakt. Tot slot zullen de leraren van De Borgwal hun ervaringen met je delen over het verloop van het project ‘menselijke machines’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door Marcel van Gerven en zijn team en leraren van daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: https://www.ru.nl/wetenschapsknooppunt/activiteiten-voor/leraren/winterschool/

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Datum - 20 jan 2021
Tijd - Hele dag